Recenzia: Tajomstvo domu na Foster Hille

Milujem knihy v ktorých sa prelínajú dva príbehy a ešte viac mám rada ak sa prelína súčasnosť s minulosťou, tak ako to bolo aj pri knihe Tajomstvo domu na Foster Hille. Ide o mysteriózny thriller, v ktorom spoznávame dve hlavné hrdinky.
Prvý príbeh sa odohráva v roku 1906, Ivy Thorpeová je mladé dievča, ktoré po smrti svojho brata Andrewa nežije, len prežíva. Pracuje ako pomocníčka svojho otca, ktorý je lekárom v Oakwoode. Žije neďaleko strašidelného domu na Foster Hille, kde roky nikto nežije. V jeho blízkosti objavia neznámu mŕtvu ženu, ktorá podľa Ivino otca nedávno porodila. Ivy aj kvôli dieťatku cíti potrebu odhaliť identitu tejto ženy a zachovať tak jej príbeh. Nie nadarmo ju obyvatelia Oakwoodu prezývajú ,, zberateľka spomienok‘‘ . Ivy si do svojho zápisníka zapisuje životné príbehy ľudí, ktorí zomreli, pretože podľa nej si nikto nezaslúži upadnúť do zabudnutia. Pri zisťovaní kto je zavraždenou ženou, musí spolupracovať s Joelom, ktorý bol kedysi veľmi blízky jej aj Andrewovi ale zradil ju a dlhé roky ho nevidela. Pátranie v Ivy spúšťa bolestné spomienky ale aj veľké nebezpečenstvo, keďže vrah stále behá po slobode a urobí všetko preto, aby Ivy neodhalila jeho tajomstvo.


,, Jediná cesta ako umlčať zlo a ochrániť tých, ktorých milujete, je niekedy pochovať všetko v sebe a nikdy neprehovoriť. ''

O sto rokov neskôr prichádza do Oakwoodu Kaine. Potrebuje v živote zmenu a tak kúpi starý dom na Foster Hille v Oakwoode kde kedysi žil jej starý otec, netuší však, že jej temné spomienky prichádzajú spolu s ňou. Pred dvomi rokmi zomrel pri autonehode jej manžel Danny. Ona je však presvedčená, že išlo o plánovanú vraždu, keďže v jeho krvi našli stopy po drogách, ktoré on nikdy nebral. Zároveň sa jej po byte zjavujú narcisy a presúvajú sa veci. Verí, že vrah sa jej takto pripomína a chce ju vystrašiť. Kaine nikto neverí, pretože polícia nikdy nenájde žiadne dôkazy. Dúfa, že v dome na Foster Hille môže začať novú kapitolu svojho života. Postupne však odhaľuje temnú históriu domu ale niekto nechce aby boli tajomstvá domu na Foster Hille odhalené a začína Kaine znepríjemňovať život.


,, Ale je ťažké prijať, že prísľub sa napĺňa v podmienkach, v akých sa nachádzame, nie v akých by sme sa chceli nachádzať. ''

Síce sa príbehy hlavných hrdiniek odohrávajú sto rokov od seba, postupne odhaľujeme, že toho majú spoločné viac ako si myslíme. Jamie Jo Wrightova je veľmi dobrá rozprávačka, vie skvelo opísať prostredie a vie ako vystupňovať napätie v knihe. Do oboch príbehov autorka zamiešala aj trochu romantiky, čo sa mi osobne veľmi páčilo. Oba príbehy ma bavili, ani pri jednom som sa nenudila a aj prelínanie kapitol bolo veľmi napínavé. Ak sa Kaine dozvedela niečo z minulosti, viac sme sa o tom dozvedeli z kapitoly o Ivy.

Tajomstvo domu na Foster Hille je trochu iný typ thrillerov, aké čítam bežne. Určite je to tým, že sa odohráva v dvoch časových pásmach ale aj preto, že je zaradený do kategórie kresťanskej literatúry. Kniha tiež získala prvé miesto v kresťanskej súťaži The Christy Award v kategórii Mystery/Thriller. Tí, ktorým by to mohlo vadiť, neľakajte sa. Nie je to kresťanský román v pravom zmysle slova. Ide skôr o to, že hlavné postavy v dôsledku ich trápení pochybujú o svojej viere. Myšlienkou bola podľa mňa skôr snaha ukázať, že sa nemáme vzdávať a že aj v tých najťažších okamihoch nášho života niekde na konci svieti svetlo. Určite to príbehu neubralo na akcii a môžem vás ubezpečiť, že do konca knihy nebudete tušiť, kto je vlastne vrahom a či Kaine prenasleduje v Oakwoode ten istý človek, čo zabil Dannyho alebo niekto úplne iný.

Takže ak máte radi thrillery s trochu mysterióznou zápletkou, ak máte radi odhaľovanie histórie, staré domy, ktoré skrývajú množstvo tajomstiev, tak táto kniha určite stojí za vaše prečítanie. A ak sa vám bude páčiť, môžete sa tešiť na novinku od Jamie Jo Wrighrovej s názvom Kliatba Misty Wayfairovej, ktorá vyjde vo vydavateľstve i527.net už 15. mája. Ak ste knihu čítali, dajte mi do komentárov vedieť ako sa vám páčila   😊


Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu i527.net.

Komentáre

  1. Mňa si Tajomstvo domu na Foster Hille veľmi nezískalo :/ Jediné, čo som si užila bol ten prekrásny slovenský preklad a duchovná myšlienka diela. Podľa mňa mal príbeh potenciál, no mnohokrát mu chýbala logika a autorka silene vyvoláva pocit strachu a zavádzanie mysle čitateľa jej až tak nevychádzalo...popravde ma rozčuľovala :D Ale to vieš, 100 ľudí, 100 chutí...ďalšiu knihu od autorky asi čítať nebudem, jedine, ak na ňu natrafím v knižnici, zo zvedavosti :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky