Recenzia: Kat - Chris Carter

Po prečítani druhej knihy Chrisa Cartera môžem s istotou povedať, že som našla ďalšieho obľúbeného autora. Rovnako ako pri Dvojitom kríži, aj v Katovi je dej veľmi dynamický. Krátke troj-štvor stranové kapitoly príbeh zrýchľujú a končia tak napínavo, že jednoducho musíte čítať ďalej. 

  "Viem, čo ťa dokáže vydesiť na smrť," zašepkal.

Znova sa ocitáme v meste anjelov Los Angeles, v období tesne pred Vianocami, čo silne kontrastuje s brutalitou vrážd. V kostole sa priamo pred oltárom nájde telo kňaza, ktorý má namiesto vlastnej hlavy na krku nastoknutú psiu hlavu. Spočiatku si všetci myslia, že kňaz sa stal obeťou rituálnej vraždy, ale po nájdení ďalších tiel detektív Robert Hunter mení názor. Robert spolu so svojim parťákom Garciom prichádzajú na to, že ich vrah sa vymyká všetkým vzorcom. Každá vražda je iná, každé miesto činu čoraz brutálnejšie. Všetky obete prišli o život spôsobom, ktorý priamo súvisel s tým, čoho sa najviac báli. Hnacou silou pre vraha je strach obetí a ich nočné mory sa stávajú skutočnosťou. Ale odkiaľ vrah vedel čoho sa obete najviac desia? A existuje medzi týmito zjavne náhodnými obeťami nejaká spojitosť? Detektívi začínajú honbu na šialenca, ktorý sa na ceste za svojím zvráteným cieľom nezastaví pred ničím.

Už počas čítania prvých viet pochopíte, že autor sa s vami maznať nebude a scény budú brutálne, krvavé a miestami naozaj nechutné. Miesta činu sú opísané farbisto, vrátane popisov farieb, tekutín a zápachov. Niektoré časti som čítala s vyvalenými očami a otvorenými ústami so zmesou zdesenia a nadšenia. Vraždy mi prišli oproti prvej časti krutejšie a viac som sa ich bála. Čo v Katovi pribudlo je nový policajt, ktorý doplnil dvojicu Hunter-Garcia a pomáha im pri vyšetrovaní. Mne veľmi sympatický nebol ale naopak, ich nová šéfka je perfektná. Drzá, vtipná a s triezvym pohľadom na svet drží pri svojich detektívoch.

''Keď dokážete správne čítať miesta činu, prihovárajú sa vám ako svedkovia odhaľujúce tajomstvá obete aj páchateľa, prezradia vám, čo sa tam naozaj odohralo.''

Najviac sa mi páčili časti kde nám autor viac poodhalil Robertovu minulosť. Niekde som čítala, že do kníh dáva aj kus seba a odkazy na jeho život. Takže je o to zaujímavejšie čítať o živote Roberta, keďže to môže byť z istej časti aj Carterov život. Ďalšia skvelá vec, ktorú autor dokáže sú opisy. Každú jednu postavu, scénu alebo prostredie, som si vedela dokonalo predstaviť a napriek tomu jeho opisy neboli zdĺhavé ani navyše. Málokedy sa stane, že pokračovania kníh sú lepšie ako prvé časti a tu sa to podarilo. Preto sa neviem dočkať ďalších dvoch pokračovaní, ktoré vyšli vo vydavateľstve Aktuell.


Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu Aktuell. 



Komentáre

Obľúbené príspevky