Recenzia: Hľadá sa Mia - Sam Tschida

Keby ste stratili pamäť, vedeli by ste vyskladať svoj život len na základe príspevkov na Instagrame? O to sa pokúša aj mileniálka Mia. Po úraze sa ocitá v nemocnici, kde sa preberie a netuší ani len to, ako sa volá. Názov Hľadá sa Mia je veľmi výstižný, aj keď ju nikto nehľadá. Hľadá sa sama, teda skôr sa snaží spoznť sa, zistiť akým je vlastne človekom. Jedinými indíciami sú žlté Prada šaty, ktoré má na sebe, Chanel rúž v kabelke a jej osobný Instagram plný dokonalých fotiek. Na ich základe sa zdá, že žije úžasný život plný párty, sexi mužov a úspechu. 



Ale ako iste viete, Instagram je pre mnohých mladých ľudí dokonalým priestorom, kde reálny život nemá miesto. Fotkami vedia vykúzliť ilúziu šťastného a úspešného života, ktorý im môže každý závidieť, aj keď je opak pravdou. Mia svoj život začne postupne skladať z príspevkov, ktoré pridala na Instagram. Spočiatku sa zdá, že má úžasného priateľa, vlastnú jachtu a úspešné podnikanie. Keď sa však pozrie na to, čo sa skrýva za dokonalými fotkami, zostane prekvapená. Nie len že vôbec nie je nadšená akým človekom sa stala, ale zistí aj to, že úraz, pre ktorý stratila pamäť, nebola žiadna náhoda. Hneď na začiatku sa stretáva s Maxom, mladým sympatickým vedcom, ktorý jej počas celej doby so všetkým pomáha. Na druhej strane tu máme sexi a bohatého JP-ho, ktorý sa objavuje na množstve jej fotiek. A preto sa okrem komplikácií so stratou pamäte bude musieť Mia potrápiť aj komplikáciami v láske.


'' Jednou z najdôležitejších úloh pamäti je, že nám pomáha pri rozhodovaní. Ako sa hovorí, človek by sa mal poučiť z histórie, lebo inak sa zopakuje. ''


Príbeh je písaný jednoduchým štýlom a aj preto sa kniha číta veľmi rýchlo. Jazyk je prispôsobený mladšej generácii a tým pádom má väčšiu šancu zaujať aj nižšie ročníky. Pre staršiu vekovú kategóriu môže byť táto kniha oddychovou jednohubkou, pri ktorej dokonale vypnú a zároveň sa aj pobavia. Mňa zaujali, okrem originálnej témy, aj vtipné hashtagy, ktoré Mia používala a taktiež časté poznámky pod čiarou, ktoré akoby dopĺňali Miine myšlienkové pochody. 



Niektoré časti sa nevyhli klišé (ako napr. samí dokonalí chlapi, predstava dokonalého života, milostný trojuholník) ale to som predpokladala už od začiatku, takže mi to vôbec nevadilo. Mnohé situácie boli dosť nečakané a tak som zažila aj chvíle napätia. Príbeh bol veľmi dynamický, Mia putovala z miesta na miesto a nikde sa veľmi nezdržala. Tu by som v niektorých situáciách možno ocenila, aby boli rozpísané trochu viac. Napríklad pri rozvíjaní vzťahu s Maxom alebo aj pri vzťahu s mamou.

''Anonymita sa stala nepriateľom civilizovanosti.''

Viem si predstaviť, že by z toho mohola byť skvelá romantická komédia, pri ktorej by sa dalo skvelo vypnúť. Napriek tomu, že je kniha oddychová, kto chce, nájde si v nej aj hlbšie posolstvo. Nie vždy sú veci také, ako sa zdajú byť a už vôbec nie na sociálnych sieťach. V knihe nájdete dostatok romantiky aj veľa drámy a dobrodružstva. Veď aké iné by mohlo byť pátranie po zabudnutom JA. :)

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu Grada.
Knihu si môžete zakúpiť tu. >>>

Komentáre

Obľúbené príspevky