Psychológia sériových vrahov - Andrej Drbohlav

Vraždy, sériový vrahovia, tajné prípady, záhadné udalosti. To je moje. 😀 Verím, že nie som jediná, koho zaujíma čo sa odohráva v hlave sériových vrahov, a preto vám chcem s veľkým nadšením predstaviť knihu Psychológia sériových vrahov. Jej autorom je Andrej Drbohlav, ktorého som objavila vďaka Viki z @copravecitam a dúfam, že sa mi raz podarí dostať na jednu z jeho prednášok. Ale poďme naspäť ku knihe. Je desivou, ale zároveň fascinujúcou ukážkou toho, čoho sú ľudia schopní. V tejto knihe však nenájdete len desivé a odporné profily vrahov, ale veľa vás aj naučí. 

Je rozdelená na dve časti a tá prvá je zameraná na teóriu, ktorá je písaná zrozumiteľne, preto sa z nej mnoho veci dozvie ako laik, tak aj študent psychológie alebo odborník. Ak ste však okolo psychológie ani len nešli zíde sa vám slovník pojmov ktorý nájdete na konci knihy, je to predsa len odborná kniha a niektoré slová je potrebné vysvetliť pre úplne pochopenie textu.  V prvej časti sa autor venuje typológii vrahov, ich patologickým javom, tomu ako sa vrahovia profilujú a tiež tomu aké sú fázy vrážd. Tá najzaujímavejšia časť knihy ale ešte len príde. A tou je perfektne spracovaná encyklopédia 200 sériových vrahov. Každý páchateľ je spracovaný v prehľadnej tabuľke, z ktorej sa dozvieme základné informácie ako počet obetí, jeho modus operandi, akým bol typom vraha a aké obete si vyberal. Ďalej pokračuje text, kde sa priblíži život vraha, vraždy, ktoré spáchal a čo sa s ním nakoniec stalo. 

Kniha obsahuje aj množstvo fotografií, ktoré výborne dokreslia vašu predstavu o konkrétnych vrahoch a ich zločinoch. Bolo to veľmi fascinujúce čítanie ale musela som si ho dávkovať len po častiach, doteraz ešte nemám dočítaných všetkých vrahov. Predsa len za jeden mesiac spoznať 200 vrahov nie je sranda. 😀 Niekedy som sa neubránila zdeseniu ale aj pohoršeniu, zobrazené sú tam totiž aj justičné omyly a chyby, kvôli ktorým niektorí vrahovia neboli chytení skôr. Ale pre fanúšikov zločinu a psychológie je toto ideálne čítanie plné zimomriavok.

A ak nebudete mať tejto knihy dosť odporúčam vám úžasné podcasty, ktoré pravidelne počúvam Vražedné psyché a Opravdové zločiny. Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Grada. Knihu si môžete zakúpiť tu >>>> 

Komentáre

Obľúbené príspevky