Recenzia: Zimné kúzlo s vôňou škorice - Ruth Kvarnström-Jones

Ak ste čítali prvú knihu Pekáreň s vôňou škorice viete, že príbeh týchto kníh sa odohráva v malebnom mestečku Halleholm. V ňom má otvorenú pekáreň Lovisa, ktorá ju zdedila po starých rodičoch a v predchádzajúcej časti prešla veľkým bojom o jej záchranu. V tejto druhej časti dej začína dušičkami, pokračuje adventným obdobím a prípravou na Vianoce. Streteme sa nie len s voňavými koláčikmi a rozkošným kocúrom Krásavcom, ale aj s ťažšími témami a starosťami viacerých obyvateľov tohto malého švédskeho mestečka. 

Lovisa si s Axelom užívajú prvé spoločné mesiace plné lásky, ale kvôli (pre niekoho) banalite sa začínajú hádať a vytvárať medzi sebou napätie. Možno sa s určitosťou prikloníte na stranu jedného, či druhého, ale všetko v konečnom dôsledku závisí aj od našej vlastnej skúsenosti a uhla pohľadu. V príbehu neriešime len lásku, ale aj otázky zdravia, kde je hlavnou témou rakovina. Tá s ktorou sa v súčasnosti musí vysporiadať Axelova mama Dolores, ale aj tá, ktorá zapríčinila smrť Cecilie. Po dlhých rokoch to na Lovisu doľahne a musí sa vysporiadať so starým smútkom za sestrou, aby sa mohla v živote pohnúť dopredu. Vďaka tomu môžeme sledovať aj návrat do minulosti v podobe príprav Ceciliných narodenín, ktoré jej naplánovala celá rodina. Veľké tajomstvo skrýva aj Lovisina najlepšia kamarátka a tak má pocit, že sa jej vzďaľuje. Vo víre príprav na Vianoce však nie je čas riešiť to a okrem príprav perníkového betlehemu, pečenia koláčikov a zbierky pre hospic musí Lovisa a jej priatelia pomôcť jednému z nich.

Aj napriek ťažkým témam autorka zostáva pozitívna, píše s citom a nádejou, že raz všetko dopadne dobre. Dôležitým posolstvom knihy sa stáva potreba komunikácie, priateľstva a pomoci v komunite. Koniec knihy bol plný zvratov a dojímavých udalostí, pri ktorých som vypustila nejednu slzičku. Musím však povedať, že prvá časť o mestečku Halleholm sa mi páčila o trošku viac, hlavne preto, že ma v nej veľmi zaujal príbeh Lovisinej starej mamy. V knihe je krásne vystihnutá predvianočná atmosféra mestečka i typických švédskych zvykov a tak popri čítaní určite dostanete chuť na pečenie perníkov, zdobenie stromčeka a spievanie kolied. Nechajte sa naladiť na Vianoce touto novinkou z dielne vydavateľstva Grada, ktorá je aj výborným darčekom pre kamarátky, mamky alebo babky. 🙂 Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Grada, knihu sú môžete zakúpiť tu >>>>

Komentáre

Obľúbené príspevky