Recenzia: Červené zlato - Tom Hillenbrand

Po prečítaní tejto knihy sa séria príbehov s kuchárom Xavierom stáva jednou z mojich obľúbených. :) Po prvotine Diabolský plod, ktorá prišla s originálnym námetom, aký som ešte nikdy nečítala, bola aj druhá časť výborná. Kulinárska krimi je niečo, čo mi na našom trhu chýbalo, aj keď som ani netušila, že niečo také existuje, kým s tým neprišlo vydavateľstvo Mamaš. V tejto knihe nečakajte šialené vraždy, sériových vrahov a kopu krvi, ako to zväčša býva pri úspešných detektívkach. Nenájdete tam ani excelentného vševediaceho detektíva, ale naopak, stretnete sa s nedokonalým kuchárom Xavierom, ktorý má talent na to, že mu niektoré dieliky skladačky zapadajú do seba o čosi skôr, ako ostatným.

Tento príbeh nás zavedie do zákulisia prípravy sushi a chovu tuniaka. Ani sushi, ani tuniak nie sú moje obľúbené potraviny, ale napriek tomu, ma čítanie o nich bavilo. Haute cuisine, alebo teda vrcholová gastronómia, nie je vždy len o úspechu, exkluzívnych kuchároch, vyberaných ingredienciách a jedlách, ktoré vyzerajú ako umelecké diela. Má aj svoju odvrátenú stranu, v ktorej sa dejú intrigy, podvody, klamstvá, krádeže a dokonca aj vraždy. To všetko len kvôli tomu, že niekto baží po úspechu a peniazoch a nie je mu vôbec cudzie porušiť akékoľvek dohody, zákony či tradície.

Xavier už istý čas chodí s bohatou dedičkou Guide Gabin. Vďaka nej sa ocitne na luxusnej večeri pre francúzsku smotánku, ktorú organizuje starosta Paríža. Tam má svoje umenie predviesť slávny sushi majster Mifune. Bohužiaľ to nestihne, pretože ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Xavier od prvého momentu pochybuje, rovnako ako parížsky starosta, že to nebola náhoda a Mifune bol zavraždený. Púšťa sa do pátrania, ktoré ho zavedie na mnohé zaujímavé miesta. Od kancelárie starostu, cez úplne nový svet japonskej kuchyne, trhy s rybami až na Sicíliu, kde sa organizuje slávna mattanza tuniakov. Xavier má pocit, že celý tento kolotoč je len hra o zmrazené ryby, ktorých hodnota je zjavne vyššia než ľudský život.

Autor nám odhalil ďalšie temné zákutia gastronomického biznisu, o ktorých sme ani len netušili. Vďaka čítaniu tejto knihy si rozšírite obzory o nové témy, zistíte čo všetko sa deje za dverami reštauračnej kuchyne a nezostane vám nič iné len upokojiť vaše chuťové poháriky a predstavovať si všetky tie zaujímavé jedlá, ktorých je v knihe naozaj požehnane. K tomu ako dezert dostanete napätie, akciu, dobrodružstvo a v neposlednom rade skvelé postavy a dialógy. Už sa teším s čím ďalším nás Tom Hillenbrand a Xavier Kieffer prekvapia. :)

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Mamaš. Červené zlato si môžete kúpiť na tomto odkaze >>>


Komentáre

Obľúbené príspevky