Recenzia: Psychológia masových vrahov - Andrej Drbohlav

Psychológia masových vrahov je pokračovaním úspešného bestselleru Psychológia sériových vrahov. Kniha je, rovnako ako prvá časť, desivou, ale zároveň fascinujúcou ukážkou toho, čoho sú ľudia schopní.Okrem mnohých príkladov masových vrahov v knihe nájdete aj výborný fotografický materiál, grafy, tabuľky a ikonografiky, ktoré robia text ešte zaujímavejším.

Psychológia sériových vrahov bola striktne rozdelená na dve časti, tá prvá bola zameraná na teóriu a druhá na príbehy a profily sériových vrahov. Táto, druhá časť, je spracovaná trochu iným spôsobom. Je rozdelená do 13 kapitol a v každej nájdete teóriu aj príklady na konkrétnu tému, ktorej sa kapitola venuje. Kniha nehovorí len o masových vrahoch. Autor v nej vyvracia mnohé mýty o fenoméne masového vraha, popisuje jednotlivé typy vrahov, príčiny a následky ich konania. Dosť veľkú časť knihy zaberajú masové útoky na školách, vybrané príklady masových vrahov, vrahýň a tiež napodobniteľov fiktívnych, ale aj skutočných zločinov. V závere sa ešte autor venuje slávnym nevyriešeným prípadom a zaujímavému fenoménu, ženám, ktoré miluju masových vrahov.

Táto kniha bola pre mňa obsahovo plnšia, ako prvá časť. Dozvedela som sa množstvo zarážajúcich faktov, ako napríklad to, že masový vrahovia na školách v 81% o svojom pláne vraždiť povedali niekomu zo svojho okolia a 78% z nich malo už predtým samovražedné myšlienky, alebo sa pokúsili o samovraždu. Tieto šialené príbehy sú desivé a možno by na ne ľudstvo chcelo najradšej zabudnúť. Ale je potrebné o nich hovoriť, hlavne z psychologického hľadiska, aby si ľudia uvedomili, že k zlu nemôžeme byť ľahostajní a nesmieme ho prehliadať.

Pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o pozadie zločinov a psychológiu bude toto nesmierne fascinujúcimčítaním. Odporúčam ju však prečítať aj ostatným, aby sme vedeli, čoho sú ľudia schopní.

Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu @grada_sk 🙂

Komentáre

Obľúbené príspevky