Recenzia: Prekliata - Stacey Halls

Kníh o čarodejniciach na našom trhu nie je veľa, ja sama som čítala možno dve. Takže keď som sa dozvedela o tejto novinke, veľmi som sa téme čarodejníctva potešila. Obálka je nádherná a tie krásne ukryté symboly na nej úplne vystihujú obsah knihy.

Je rok 1612 a v Anglicku vrcholí hon na čarodejnice. Hlavnou postavou je mladá šľachtičná Fleetwood, ktorá prišla už o tretie bábätko a jej manžel nedočkavo čaká na svojho dediča. Odvážna a nebojácna Fleetwood nájde list, kde je napísané, že pokus o ďalšie dieťa neprežije. Nehodlá sa vzdať a zhodou náhod na potulkách lesom stretne Alice, ktorá jej vďaka bylinkám pomôže cítiť sa lepšie a stane sa jej pôrodnou babicou. Alice však obvinia z čarodejníctva a hrozí jej upálenie. Fleetwood sa púšťa do boja o jej záchranu, pretože je presvedčená, že bez Alice neprežije dieťa, ani ona.

Celý proces s čarodejnicami a ich lov je len akýmsi pozadím príbehu. Takže ak čakáte parádnu jazdu pri hone na bosorky, tak možno budete sklamaní. Hlavnou linkou je život Fleetwood a jej snaha o donosenie dieťaťa, komplikovaný vzťah s matkou, zrada milovaného manžela a vznik nového priateľstva s Alice.

Príbeh je zahalený rúškom tajomna a po celý čas sa v ňom rozvíja pochmúrna atmosféra. Scény sa odohrávajú v temných lesoch, vo väzení a mohutných usadlostiach. Aj keď kniha nie je vyslovene o čarodejniciach, je v nej skvelá temná atmosféra a viem si predstaviť, že by z nej bol super film. A čo sa mi najviac páčilo, bola autorkina poznámka na záver, v ktorej píše o tom, že všetky postavy v knihe sú skutoční ľudia, ktorí v tom období naozaj žili, iba príbeh a stretnutie Fleetwood s Alice je fikcia.

Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Grada. 

Komentáre

Obľúbené príspevky